Vachtje

Bleep

Vilt:

Het algemene verhaaltje:
het is wol die door middel van warmte, druk, water en zeep verworden is tot een vaste stof die we vilt noemen.
Maar vilt is er in veel verschijningsvormen: er zijn mensen die wonen in huizen van vilt (de Yurt: Mongoolse tent),
het wordt gebruikt in de mode: jassen van vilt, hoeden natuurlijk en ook sloffen, shawls en zelfs jurken.
De oudste viltresten zijn gevonden in Turkije en dateren van ca. 6500 voor Christus.
In vrijwel elke tak van industrie is het zogenaamde 'technisch vilt' (industrieel vilt) te vinden.
Bijvoorbeeld in de meubel- en verlichtingsindustrie en in de machine- en apparatenbouw.
Vilt wordt hier toegepast als trillingdemper, luchtfilter, vloermat, bekleding, stofafdichting, geluidisolatie, onder stoel- tafel- en kastpoten en we kennen natuurlijk allemaal de viltstiften. Dit vilt is meestal een combinatie van allerlei materialen die zijn samengeperst en bestaat meestal niet uit wol alleen.

Het vilt waar het hier op deze website over gaat wordt voor het grootste gedeelte gemaakt met de hand, hier en daar geholpen door machines van deze tijd: De Groovi viltmachine bijvoorbeeld. De viltmachine neemt alleen het zwaardere werk over, de creatieve input van de ontwerper staat daarbij nog steeds aan de basis van elk viltwerk.
Een van de wolsoorten die gebruikt worden voor het maken van vilt is merinowol. Deze wolsoort is zeer zacht en veel mensen die zeggen dat alle wol prikt, kunnen verrassend genoeg wel tegen deze wolsoort.
Doordat de wol zo zacht is, is ze uitermate geschikt voor het maken van soepele kledingstukken, maar minder voor het maken van grote op zichzelf staande objecten.
Het maken van vilt is echt een ambacht en met een beetje begeleiding kan iedereen het leren.
Er kan bijvoorbeeld tijdens het maken van vilt vorm in worden aangebracht (het 3-d vilten). Ook kunnen andere materialen worden meegevilt, zoals stukjes stof, kralen, schelpen, takjes, waardoor het viltwerk een heel eigen, nieuwe dimensie krijgt. De prachtige kleuren werken zeer uitnodigend en vilt kan gemaakt worden op andere materialen zoals zijde of katoen (nuno vilten).
Kortom: het maken van vilt is een oeroude ambacht, een techniek die het verdient om doorgegeven te worden.

terug naar home

Home VILTwerk Anja van Dongen Contact